Reviews

Reviews van de FRYSLING BRÚT

 

Er bestaat nu ook bubbelwijn uit…Friesland. Waar Douwe en Jantiene Broersma  vier jaar geleden 1,5 hectare met druivenstokken beplantten. Wat gebeurde op hun domein De Frysling, in het noordelijke Twijzel, tussen Drachten en Dokkum, op zandgrond. Als rassen werden resistente gekozen, waaronder witte johanniter en souvignier gris, basisdruiven voor de nieuwe bubbel.

Het is best ingewikkeld om een goede belletjeswijn te maken, dus dat lieten Douwe en Jantine doen bij een daarin gespecialiseerd bedrijf in Speyer, Duitsland. Waar de flessen – in totaal 550 slechts – negen maanden kelderrust kregen.

Van de Friese feestwijn bestaan twee versies. De droogste heet DE FRYSLING BRUT – en smaakt heel plezierig. Enerzijds pittig fris en zacht schuimend, anderzijds mild fruitig, naar peer (deels in drupsvorm), perzik en appel. Héél inviterend, behalve dan qua prijs, want voor een fles van deze schaarse schuimwijn wordt 35 euro gevraagd. Website www.frysling.nl.

 Tekst: Hubrecht Duijker

————————————————————————————————————————————————————————————————————

Sjampanje uit Friesland
Recent werd een wel heel bijzondere Nederlandse mousserende wijn gepresenteerd: Sjampanje van De Frysling, de noordelijkste professionele wijngaard van Nederland. De eerste fles Sjampanje werd enige weken geleden ontkurkt in het bijzijn van een gedeputeerde van de provincie Friesland.

En hoe smaakt dat dan?
Uiteraard proefden we de wijn, om te kijken of we het oordeel over de Sjampanje kunnen beamen. Vrolijk is hij zeker, en vooral als hij op de juiste temperatuur is ook erg fruitig. De aroma’s zijn wat zwoel en bedwelmend, soms een tikje bananig, vooral als de wijn iets warmer in het glas wordt. De zuren zijn stevig, de mousse is vrij krachtig, zelfs een tikje agressief in het begin. De afdronk is een pietsje bitter en wordt naarmate de wijn warmer wordt ook wat zoeter. Al met al een fles waar inderdaad prima mee te toasten is, maar hou de wijn wel goed koud: dan is hij op zijn lekkerst. Bij een maaltijd vind ik de Sjampanje nog niet echt inzetbaar. Maar wat mij betreft gaan de makers vooral door met deze mousserende wijn, opdat wij in de toekomst steeds betere versies krijgen!

Dit artikel verscheen eerder op Zestz. KLIK HIER voor het volledige artikel.