Frysling

Wij zijn Douwe en Jantiene Broersma, de trotse eigenaren van de noordelijkste wijngaard van Nederland; de Frysling. De Frysling is de noordelijkste wijngaard van Nederland, gelegen net buiten het dorp Twijzel, in de Friese gemeente Achtkarspelen. Hier, op de 53ste breedtegraad, in de buurt van de Waddenzee en in de beschutting van het prachtige Friese woudengebied, is er sinds 2009 een weelderige wijngaard ontstaan. Wat ooit een droom voor ons was, is op deze bijzondere plek met veel passie en reële ondernemerszin, gestalte gegeven. De naam ‘Frysling’ is een combinatie van de provincie naam Fryslân en het druivenras Riesling, welke in Duitsland ook wel de koningin van de druiven wordt genoemd.

De Frysling verbouwt op 1,5 hectare grond zes druivenrassen (4700 stokken): Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Pinotin, Carbernet Cortis en Cabernet Noir. Dit zijn relatief nieuw ontwikkelde rassen die goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen en een hoge mate van resistentie hebben tegen valse meeldauw en andere ziektes. Door geschikte onderstammen voelen deze rassen zich zeer thuis in de Friese zandgronden. Hier worden elk jaar smaakvolle Frysling witte wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen (Brûswyn) en een prosecco (Frysante) van gemaakt, dit vormt de basis voor onze onderneming.  Maar er is meer!

2014-09-02 15.26.24 2014-09-02 15.30.10 2014-10-20 10.56.23 Frysling_01

We verzorgen op maat gemaakte arrangementen zoals rondleidingen, plukdagen, wijnproeverijen en creatieve workshops. We hebben in het woudhuisje een speciaal proeflokaal met houtkachel waar het gezellig toeven en proeven is. Daarnaast is het voorste gedeelte van het woudhuisje ingericht als gastenverblijf. Dat is ons credo, het hele jaar door mensen actief betrekken bij waar we mee bezig zijn.’ Ja, het bruist op de Frysling!

In november 2013 had de Frysling een primeur: de eerste Friese mousserende wijn! Inmiddels wordt Sjampanje nu Brûswyn genoemd, omdat het een beschermde naam is.

Op wijngaard de Frysling is veel mogelijk, wij hopen u snel te kunnen begroeten. Voor het laatste nieuws kunt u ons volgen op FacebookTwitter en Instagram.